Vodnik po bencinskih servisih v Sloveniji

POSTOPEK PRIJAVE

Slovenija je kot destinacija za udeležence v cestnem prometu zelo privlačna. To zgodovinsko in slikovito državo prekriva odlično cestno omrežje, zaradi česar je potovanje po cesti zelo privlačno. Preden se odpravite na pot, pa se splača seznaniti z informacijami, ki so pomembne za voznike. Bencinski servisi so sestavni del vsakega potovanja po cesti, saj lahko na njih napolnite gorivo in nabavite druge nujne potrebščine. V tem vodniku vam bomo predstavili najboljše blagovne znamke v Sloveniji, osnovne informacije in njihovo ponudbo.

Slovenske ceste in cestnine

Za uporabo avtocest je treba plačati cestnino z obvezno elektronsko nalepko, imenovano e-vinjeta. Slovensko vinjeto lahko kupite na spletu (priporočljivo), bencinskih servisih, poštah in pri drugih pooblaščenih prodajalcih. E-vinjete se izdajajo za obdobje od enega dneva do enega meseca in največ enega leta.

Omeniti velja, da so razmere na slovenskih cestah odlične. Ne glede na to, ali potujete po gorah, skozi prikupne vasi ali vzdolž obale, lahko pričakujete prijetno izkušnjo.

Za uporabo avtocest v Sloveniji je treba plačati cestnino (kjer je to potrebno) z obvezno elektronsko nalepko, imenovano e-vinjeta.

Glavne blagovne znamke bencinskih servisov v Sloveniji

V Sloveniji gorivo prodajajo tri glavne blagovne znamke: MOL, Petrol in OMV, med katerimi prevladuje Petrol. Proda se bistveno več dizelskega goriva kot nafte. Podjetja letno prodajo približno 2,1 milijarde litrov goriva. Najdete jih ob vseh glavnih prometnih poteh, na primer ob avtocesti A1 in drugod.

Petrol

Petrol, vodilna blagovna znamka v Sloveniji, velja za zanesljivo blagovno znamko. Ustanovljena je bila leta 1947 in na 300 lokacijah oskrbuje voznike po vsej državi. Petrol ponuja več kot le gorivo. Na njihovih bencinskih servisih se nahajajo priročne trgovine, ki poskrbijo za različne potovalne potrebe. Ne glede na to, ali gre za prigrizek ali za dopolnitev ravni olja, so na voljo uporabni izdelki.

Veliko njihovih bencinskih servisov ima na lokaciji tudi restavracijo Fresh Corner, kjer lahko uživate v obilnem obroku, ne da bi se oddaljili od načrtovane poti. Če potrebujete tehnično pomoč za svoje vozilo, so na nekaterih bencinskih servisih na voljo dobro opremljene delavnice, s čimer se lahko izognete potrebi po pomoči na cesti.

Družba Petrol je zavezana k varovanju okolja. Na svojih lokacijah izvajajo okolju prijazne prakse, vključno z energetsko učinkovito razsvetljavo in spodbujanjem uporabe električnih vozil. Petrolovi bencinski servisi, ki izvajajo te zelene pobude, so znani kot "zelena prodajna mesta", za katera je znano, da pozitivno prispevajo k naravnemu okolju.

Petrol, vodilna blagovna znamka v Sloveniji, velja za zanesljivo blagovno znamko.

MOL

MOL je še ena izmed vodilnih slovenskih blagovnih znamk, ki je nastala leta 1994. Z več kot 100 bencinskimi servisi po vsej državi imajo tudi oni pomemben tržni delež. Zavezanost k odličnosti storitev je družbi MOL prinesla izjemen ugled.

Bencinski servisi MOL poleg oskrbe z gorivom ponujajo tudi številne dodatne storitve, ki omogočajo udobnejše potovanje. V njihovih trgovinah je na voljo vse, od osvežilnih pijač do potovalnih potrebščin. Na številnih lokacijah imajo tudi restavracije Fresh Corner. Mehanske težave lahko odpravite v njihovih delavnicah na kraju samem.

Na področju okoljske odgovornosti družba MOL izvaja zelene pobude, kot so sončne celice in polnilne točke za električna vozila.

Bencinske črpalke MOL poleg oskrbe z gorivom ponujajo tudi številne druge storitve, ki omogočajo udobnejše potovanje.

OMV

Tretja pomembna blagovna znamka v Sloveniji je OMV, ki je bila ustanovljena leta 1991. Tudi ta ima velik delež na lokalnem trgu, saj ima več kot 90 bencinskih servisov po vsej državi.

Dobro založene prodajalne dopolnjujejo restavracije VIVA na kraju samem za tiste, ki si želijo kaj bolj tehtnega kot le prigrizek. Tako kot njihovi konkurenti imajo tudi številni bencinski servisi OMV na voljo mehanike, ki so v strokovnih delavnicah pripravljeni pomagati pri morebitnih tehničnih težavah.

Podjetje je sprejelo ukrepe za zmanjšanje svojega ekološkega odtisa, vključno s spodbujanjem alternativnih goriv. Vozniki električnih vozil lahko na nekaterih postajah najdejo polnilne postaje.

Tako kot pri konkurentih so tudi na številnih bencinskih črpalkah OMV prisotni mehaniki, ki so v strokovnih delavnicah pripravljeni pomagati pri morebitnih tehničnih težavah.

Več kot le gorivo

Kot ste že ugotovili, postanek na bencinskem servisu v Sloveniji obeta več kot le gorivo. Na bencinskih servisih se lahko okrepčate, kupite dodatne zaloge in uredite mehanske težave. Pozitivno je tudi dejstvo, da različne blagovne znamke izvajajo ekološko občutljivo politiko.

Čeprav je Slovenija majhna država, se prepričajte, da svoje potovanje strateško načrtujete z mislijo na oskrbo z gorivom in drugimi potrebščinami. Seznanite se tudi s pravili o parkiranju in drugimi lokalnimi predpisi. Več informacij o lokacijah in storitvah bencinskih servisov, vključno z njihovimi pravili o parkiranju, najdete na uradnih spletnih straneh omenjenih podjetij.

Kupite e-vinjeto in prijetno potovanje, Slovenija!