Mejni prehodi Slovenija - Hrvaška z avtomobilom

POSTOPEK PRIJAVE

Hrvaška je ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za dopustnike iz Evrope. Država ponuja osupljivo kombinacijo gora in morja. Številni popotniki se odločijo, da se na počitnice odpravijo z avtomobilom. Tako lahko potujejo po državi in obiščejo več mest ali počitniških regij.

Iz severne in zahodne Evrope boste potovali skozi Slovenijo. Postavlja se vprašanje, kateri mejni prehodi na Hrvaško so najprimernejši za prihod na želeno počitniško destinacijo?

Podrobneje smo si ogledali meje med obema državama. V nadaljevanju smo zbrali nasvete in informacije o mejnih prehodih na Hrvaško. Že vnaprej velja opozorilo: kateri mejni prehod boste izbrali, je odvisno od smeri vašega potovanja.

Celinska država Slovenija

Majhna država Slovenija leži v osrčju Evrope. Slovenija meji na Avstrijo, Italijo, Hrvaško in Madžarsko. Glavno mesto Ljubljana je v središču države.

Zaradi svoje lege je Slovenija pomembna tranzitna država za dopustnike iz EU. S prehodom lahko potujete na priljubljeno destinacijo Hrvaško.

Preden mejo prečkate z avtomobilom, morate upoštevati predvsem eno stvar: za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah potrebujete digitalno vinjeto. Pred potovanjem jo lahko preprosto in hitro kupite v spletni trgovini. Vinjeto za Slovenijo lahko kupite tukaj.

Meja Slovenija-Hrvaška na kratko

Številni popotniki se do priljubljene destinacije Hrvaške vozijo skozi Slovenijo.

Državna meja ločuje ozemlje Hrvaške in Slovenije. Z dolžino skoraj 670 km je najdaljša državna meja med sosednjimi državami EU. Zaradi njene dolžine imajo potniki na voljo različne možnosti za prečkanje meje.

Preden se odločite, kateri mejni prehod boste uporabili, morate upoštevati več dejavnikov. Kje se bo začelo vaše potovanje? Kje na Hrvaškem se bo potovanje končalo? Kdaj in kje lahko na meji naletite na čakalne dobe in prometne zastoje? Kje lahko pričakujete kontrole?

Večina dopustnikov vstopa v državo preko Avstrije. Vendar je za vstop pomembna tudi meja med Slovenijo in Italijo.

 

Mednarodni mejni prehodi iz Slovenije in Hrvaške

Najprej bomo podali informacije o mednarodnih mejnih prehodih na Hrvaško. Začeli bomo s prehodi na zahodu v bližini obale, nato pa se bomo pomikali proti vzhodu in v notranjost države. Skupno je 42 mejnih prehodov, ki so pomembni za turizem in druge vrste obmejnega prometa.

Osem mednarodnih mejnih prehodov je odprtih 24 ur na dan. V naslednjem seznamu jih bomo podrobneje opisali glede na trenutno stanje (2023).

Mejni prehod Kaštel

Mejni prehod Kaštel vodi v znano obalno regijo Istro. Ta mejni prehod je zaradi ugodnega izhodiščnega položaja zelo priljubljen med turisti. Zato na tej meji pogosto prihaja do prometnih zastojev.

Iz slovenskega mesta Koper se po avtocesti E751 peljete proti mejnem prehodu Kaštel.

Mejni prehod Plovanija

Druga meja, ki vodi v istrsko regijo, je Plovanija.. Ker ni daleč od mejnega prehoda Kaštel, se ta pogosto uporablja, da bi se izognili prometnim zastojem.

Slovenska avtocesta A1 vas pripelje neposredno do mejnega prehoda Plovanija.

Mejni prehod Rupa

Mejni prehod Rupa je idealen za potovanje v počitniško regijo Kvarnerski zaliv. Pot je še posebej primerna za potnike, ki so načrtovali bivanje v pristaniškem mestu Reka.

Mejni prehod Pasjak

Druga možnost za pot v Kvarnerski zaliv je mejni prehod Pasjak. Ta je od mejnega prehoda Rupa oddaljen le nekaj minut, zato je dobra alternativna možnost. Mejni prehod Pasjak je primeren tudi za turiste, ki želijo potovati do vzhodne obale Istre.

Mejni prehod Jurovski Brod

Meja v Jurovskem Brodu vodi v Kvarnerski zaliv in Dalmacijo. Ta mejni prehod je bolj za poznavalce, saj je Jurovski Brod manjša vas. Je manj obiskan kot drugi mejni prehodi, zato si lahko zagotovite sproščeno potovanje.

Do mejnega prehoda pridete po podeželski cesti iz Novega mesta do Karlovca. Do slovenskega mesta in iz hrvaškega mesta lahko pridete po avtocestah.

Mejni prehod Bregana

Mejni prehod Bregana je znan po tem, da ločuje obe prestolnici. Bregana je glavni mejni prehod, ki vodi v Dalmacijo in notranjost Hrvaške.

Iz Ljubljane se po avtocesti A2 približno eno uro peljete do mejnega prehoda Bregana. Po avtocesti E70 lahko v pol ure prispete do Zagreba. Če iz Zagreba nadaljujete vožnjo po cesti E70, lahko pridete do Bosne in Hercegovine.

Mejni prehod Macelj

Druga priljubljena meja je v mestu Macelj. Ta glavni mejni prehod je priljubljen za poti v Dalmacijo in notranjost Hrvaške. Macelj se nahaja severno od glavnega mesta Zagreb. Do Zagreba lahko pridete v manj kot dveh urah.

Mejni prehod Dubrava Krizovljanska

Če želite priti v Dalmacijo ali notranjost Hrvaške, lahko mejo prečkate tudi v Dubrava Krizovljanska. To je dobra alternativna možnost, saj je od mejnega prehoda Macelj oddaljena le nekaj manj kot 50 km.

Dubrava Krizovljanska je bližnja vas in je s svojo bencinsko črpalko postala uradna zunanja schengenska meja.

V nadaljevanju je predstavljen majhen izbor priljubljenih mejnih prehodov med Slovenijo in Hrvaško.

Drugi mejni prehodi Slovenija - Hrvaška

Poleg zgoraj navedenih mednarodnih mejnih prehodov med Slovenijo in Hrvaško obstaja še več manjših mejnih prehodov. V nadaljevanju je predstavljen manjši izbor priljubljenih mejnih prehodov.

Mejni prehod Lupinjak

V bližini mejnega prehoda Lupinjak je znano slovensko zdravilišče v Rogaški Slatini. Iz Zagreba se do meje po cesti E59 pripeljete v približno eni uri.

Mejni prehod Buzet

Mejni prehod Buzet prav tako vodi v Istro, tako kot mejna prehoda Kaštel in Plovanija. Vendar je ta veliko manjši od mednarodnih mejnih prehodov.

Mejni prehod Dragonja

V bližini mejnega prehoda Buzet se nahaja mejni prehod Dragonja. Ta mejni prehod je zelo majhen, vendar ga še vedno nadzoruje policija.

Mejni prehod Maribor

Meja z Mariborom je priljubljena pot za popotnike. Iz Zagreba se lahko preprosto zapeljete do Maribora. Po slovenski avtocesti A9 lahko v eni uri pridete do Gradca v Avstriji.

Schengensko območje

Če je država pristopila k schengenskemu sporazumu, se mejne kontrole pri vstopu v državo za članice EU ne izvajajo več. Državljani EU morajo imeti pri sebi le veljaven potni list ali osebno izkaznico.

Schengensko območje sestavlja 27 držav EU. V schengenskih državah je mogoče prosto in neomejeno gibanje oseb. Na podlagi sporazuma EU se izvajajo skupne mejne kontrole.

Schengenskemu sporazumu se je leta 2023 pridružila tudi Hrvaška. Zato se mejna kontrola med Hrvaško in Slovenijo ne izvaja več. Pred tem so veljali delno različni predpisi za vstop v državo za Slovence, Avstrijce in državljane drugih držav.

Mejni nadzor Hrvaška in Slovenija

Kljub schengenskemu sporazumu Slovenci razmišljajo o naključnem mejnem nadzoru na meji s Hrvaško.

Številni migranti prihajajo na zlato obalo Hrvaške. Nekateri politiki EU so izrazili bojazen pred povečanim številom nezakonitih prehodov meje. Kmalu naj bi potekalo glasovanje o tem, ali naj se nadzor nadaljuje tudi na povratni poti s Hrvaške.

V Sloveniji se vinjetni nadzor ne izvaja le na mejnih prehodih, temveč tudi na cesti s pomočjo kamer ali cestninjenja.

V medijih ste zagotovo videli fotografije in videoposnetke natrpanih hrvaških mejnih prehodov.

Mejni prehodi Hrvaška - Slovenija

V medijih ste zagotovo videli fotografije in videoposnetke prepolnih hrvaških mejnih prehodov. Na državnih mejah priljubljene počitniške destinacije Hrvaške lahko zdaj med tednom pričakujete manj zastojev, mejnih uradnikov in zamud.

Kljub temu morate še vedno računati na daljše čakalne dobe, zlasti ob koncih tedna ali med prazniki. Zato je priporočljivo, da pred potovanjem preverite informacije na spletu.

Spletna kamera v živo

Če se želite pozanimati o razmerah na mejah, lahko dostopate do spletnih kamer. Tako se lahko pripravite na bližnje prečkanje meje.

Dodatno lahko preverite Google Maps ali sporočila ÖAMTC in preverite, ali je pričakovati zastoje ali zamude.

Zlasti v poletnih mesecih so številni potniki na poti na počitnice na Hrvaško.

Trenutne čakalne dobe

Zlasti v poletnih mesecih je veliko potnikov na poti na počitnice na Hrvaško. Zato lahko pride do pogostejših zamud in prometnih zastojev. Čakalne dobe so odvisne od obdobja potovanja in dneva potovanja.

Kot je bilo prikazano, je na Hrvaškem veliko mejnih prehodov, ki večinoma niso preveč oddaljeni drug od drugega. To vam omogoča, da v visoki sezoni uporabite alternativno pot z zgoraj omenjenimi možnostmi.

 

Kupite e-vinjeto in prijetno potovanje, Slovenija!