Mejni prehodi Slovenija - Avstrija z avtomobilom

POSTOPEK PRIJAVE

Zahodni del Slovenije meji na alpsko državo Avstrijo. Lokacija Slovenije je eden od razlogov, zakaj se številni dopustniki odločijo za vožnjo na Hrvaško prek Avstrije.

Preden z avtomobilom prečkate mejo v Slovenijo, morate upoštevati eno stvar: Če želite voziti po slovenskih avtocestah in hitrih cestah, potrebujete veljavno vinjeto. Ker je vinjeta na voljo le v digitalni obliki, jo lahko pred potovanjem kupite na spletu. Vinjeto za Slovenijo lahko kupite tukaj.

V naslednjem članku si bomo podrobneje ogledali mejo med državama in pojasnili, katere prehode lahko uporabljajo dopustniki in potniki na delo. Seznanili vas bomo tudi s tem, kako se izogniti prometnim zastojem in na kaj morate biti pozorni pri vstopu v Slovenijo ali vračanju v Avstrijo.

Mejni prehodi Avstrija Slovenija na kratko: Zemljevid

Državna meja med Avstrijo in Slovenijo je dolga približno 330 kilometrov. Meja poteka po Lavantalskih Alpah in se razteza čez Karavanke do Pohorja.

Meja med Slovenijo in Avstrijo potnikom ponuja različne možnosti za prečkanje. Da bi se lahko odločili, katero mesto je najboljše, se morate o tem predhodno pozanimati: Kje se bo začelo vaše potovanje? Kje se bo vaše potovanje končalo? Kje in kdaj lahko na meji naletite na čakalne dobe in zastoje? Kje lahko pričakujete kontrole?

Na spodnjem zemljevidu si lahko ogledate, s katerimi avstrijskimi regijami meji Slovenija. Ko se odločite, katere kraje želite obiskati, lahko zožite izbiro in določite pot. Naslednji zemljevid prikazuje pregled poteka meje.

Na naslednjem zemljevidu lahko vidite, s katerimi avstrijskimi regijami meji Slovenija.

Mejni prehodi med Slovenijo in Avstrijo

Začeli bomo z informacijami o mejnih prehodih v Lavantalskih Alpah. Nato si bomo ogledali Karavanke in Pohorje ter pregled zaključili v obmejnem trikotniku.

Skupno je 20 mejnih prehodov, ki so pomembni za turizem in ostali obmejni promet. Podrobneje bomo opisali manjši izbor.

Lavantalske Alpe

V deželi Štajerski v Lavantalskih Alpah je do osem mejnih prehodov. Najbolj priljubljen mejni prehod je verjetno Špilje, prek avtoceste A9, avtoceste Pyhrn ali Grazer Straße do Šentilja. Druga možnost je Radeljski prelaz po cesti E76 do Radelj ob Dravi.

Avstrijski obmejni trikotnik

V avstrijskem obmejnem trikotniku lahko izbirate tudi med različnimi mejnimi prehodi. Verjetno najbolj znan mejni prehod je na prelazu Korensko sedlo/Monte Forno/Peč Grenzstein, ki vodi v Podkoren po cesti Korensko sedlo E E109.

Drugi znani mejni prehod in dobra alternativa je predor Ljubelj z dvema obeležjema na cesti Ljubeljska cesta do Tržiča.

Verjetno najbolj znan mejni prehod je na prelazu Wurzenpass Dreiländereck/Monte Forno/Peč Grenzstein, ki vodi v Podkoren po cesti Wurzenpass Straße E109.

Mejni prehod Slovenija Avstrija trenutno

Vstopne zahteve se lahko od države do države kadarkoli spremenijo. Zato je pomembno, da pred potovanjem preverite trenutne zahteve. Zaradi schengenskega sporazuma lahko državljani EU brez težav vstopijo v Avstrijo z veljavnim potnim listom ali osebno izkaznico.

Pandemija Covid-19 se je v veliki meri umirila, zato je bila večina omejitev vstopa odpravljena. Posebnih zahtev za vstop iz Slovenije v Avstrijo in za povratno potovanje ni.

Čeprav o pandemiji ni več govora, se pred potovanjem pozanimajte o vstopnih predpisih. Vstopne omejitve lahko preverite na spletni strani veleposlaništva. Tako se boste izognili tveganju in se na potovanje dobro pripravili.

Kateri mejni prehodi iz Avstrije v Slovenijo so odprti?

Prehajanje meje med Avstrijo in Slovenijo je zdaj spet mogoče na vseh mejnih prehodih, tako kot pred pandemijo. Tudi manjši mejni prehodi so ponovno prevozni.

Mejni nadzor

Državi sta del Evropske unije in schengenskega sporazuma, zato se mejni nadzor običajno ne izvaja. Vendar se je mejna kontrola še vedno izvajala, zlasti pri izstopu iz Slovenije.

Kontrolo je izvajala policija. Razlog za to je bil, da Hrvaška ni del schengenskega sporazuma. Leta 2023 je Hrvaška pristopila k schengenskemu sporazumu, zato po mnenju slovenskega veleposlaništva nadzor ni več potreben. Končna odločitev še ni bila objavljena, zato morate biti pri potovanju nazaj previdni.

Ker sta državi del Evropske unije in schengenskega sporazuma, se mejna kontrola običajno ne izvaja.

Mejni prehod Avstrija Slovenija spletni prenos

Če se odpravljate na počitnice, morate pričakovati daljše čakalne dobe, zlasti ob koncih tedna ali med prazniki. Zato je dobro, da pred začetkom potovanja preverite informacije na spletu. Med potovanjem lahko poslušate tudi novice na radiu in se tako pravočasno prilagodite morebitnim zastojem.

Mejni prehod Avstrija Slovenija spletna kamera

Za predhodno preverjanje informacij priporočamo na primer spletno stran avstrijskega infrastrukturnega podjetja ASFINAG. Na njej boste sproti obveščeni o trenutnih razmerah na različnih mejnih prehodih.

Kot je prikazano na sliki, je več mejnih prehodov, ki večinoma niso preveč oddaljeni drug od drugega. To pomeni, da lahko še vedno pravočasno spremenite potovalne načrte in izberete drugo pot.

Kupite e-vinjeto in prijetno potovanje, Slovenija!