Meja Slovenija Madžarska

POSTOPEK PRIJAVE

Uredba, da na notranjih mejah EU ni več nadzora, že nekaj časa ne velja za države, kot sta Slovenija in Madžarska. Če nameravate na poti tja uporabiti enega od mejnih prehodov, boste morda morali v nekaterih dneh pričakovati čakalne dobe ali celo izbrati drugo pot. Zato se morate pred potovanjem pozanimati, kakšne možnosti so na voljo.

Preden se odpravite na pot, si oglejte tudi prometne in cestne predpise v Sloveniji in na Madžarskem. V obeh državah za uporabo avtocest in večjih delov hitrih cest potrebujete vinjeto. Z vprašanji, kot sta "Koliko stane vinjeta za Slovenijo?" ali "Kje na Madžarskem plačam cestnino?", se vozniki običajno ukvarjajo pred potovanjem.

Če potujete z juga, tj. iz Avstrije prek Slovenije na Madžarsko, lahko vinjeto vnaprej kupite prek spleta. Če potujete v nasprotni smeri, morate uporabiti prodajna mesta.

Poznavanje teh podrobnosti je lahko ključnega pomena za nemoteno potovanje. Da bo vse ostalo potekalo nemoteno, smo povzeli vse podrobnosti o mejnih prehodih med Slovenijo in Madžarsko.

Potek meje med Slovenijo in Madžarsko

Meja med državama je dolga približno 100 kilometrov. Začne se na mejnem trikotniku med Avstrijo, Slovenijo in Madžarsko ter konča na mejnem trikotniku s Hrvaško. Zaradi njene lege se na meji zbirajo potniki iz številnih različnih držav. Njihov cilj ni vedno Slovenija ali Madžarska. Mnogi prečkajo mejo in uporabljajo države za tranzit, da bi dosegli druge cilje.

Meja med državama se razteza v dolžini približno 100 kilometrov.

Meja poteka približno od severa proti jugovzhodu. Na madžarski strani sta županiji Vas in Zala, na slovenski strani pa Pomurska regija. Na nekaj mestih meja prečka reko. Eden od njih je na primer v bližini občine Hodoš v Sloveniji: Tam se reka še vedno imenuje Velika Krka. Na Madžarskem se po prečkanju meje imenuje Kerka. Južneje meja nekaj kilometrov poteka po reki Ledavi, preden se ta izlije v reko Muro na Hrvaškem.

Mejni prehodi med državami

Med Slovenijo in Madžarsko je več cestnih in železniških mejnih prehodov. Vendar zaradi njihove dostopnosti le trije od njih veljajo za stične točke, ki imajo pomembno vlogo pri mednarodnih potovanjih. Zato se bomo osredotočili na najpomembnejše prehode in pojasnili, kako iz krajev ob meji priti na drugo stran.

Mejni prehod Hodoš

Hodoš je bil že omenjen v povezavi z rekami. Čeprav sta na meji še en ali dva kraja severneje od občine, je Hodoš najhitreje dosegljiv iz številnih izhodiščnih točk. Vozniki, ki prečkajo mejo pri kraju Neuhaus am Klausenbach v Avstriji, na primer pridejo do Kuzme v Sloveniji, nato nadaljujejo pot do Hodoša. To je mogoče prek vasi Šalovci v le 30 minutah vožnje.

Iz Hodoša se pot nadaljuje čez mejo do Kotormányja ali Bajánsenyeja na Madžarskem. Hodoš je znan tudi po tem, da je v občini obmejna železniška postaja. To je železniška proga Körmend-Murska Sobota.

Mejni prehod Dolga vas

Najbližji mejni prehod na slovenski strani je Dolga vas (Lendava). Najvzhodnejša slovenska občina se nahaja v bližini avtoceste A5, zato jo uporabljajo vozniki, ki potujejo iz Maribora ali glavnega mesta Ljubljane. Iz Dolge vasi lahko pridete do glavne ceste 86, ki vodi do madžarskega mesta Rédics. Od tam vas cesta pripelje neposredno do mesta Szombathely. Če zavijete na glavno cesto 75, boste pot nadaljevali do Blatnega jezera.

Že prej smo omenili cestnino za predor Karavanke.

Mejni prehod Pince

Zadnji mejni prehod je od Dolge vasi oddaljen le približno 10 kilometrov. V vasi Pince lahko zapustite Slovenijo in vstopite na Madžarsko. Ta mejni prehod je pogosto izbran zaradi povezav znotraj Madžarske. Tako kot prej se peljete po avtocesti A5, ki se pri kraju Tornyiszentmiklós spremeni v madžarsko avtocesto Autópálya M70. Avtocesta nato poteka po vsej državi. To pomeni, da vodi mimo Blatnega jezera do Budimpešte. Če pa se iz Tornyiszentmiklósa peljete v drugo smer, boste po avtocesti M70 in E65 prispeli do Zagreba na Hrvaškem.

Nadzor - trenutne razmere na slovensko-madžarski meji

V Sloveniji morate na mejnih prehodih pričakovati pogoste zastoje. Vozniki, ki so kdaj potovali skozi predor Karavanke na severu, vedo, da lahko pride do zamud. Če pogledate meje Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije, čakalne dobe na številnih točkah niso le posledica povečanega prometa, temveč tudi mejne kontrole.

predor Karavanke - meja med Avstrijo in Slovenijo

Čeprav so vse navedene države zdaj del schengenskega sporazuma (Hrvaška od leta 2023), se pravila, ki veljajo na mejnih prehodih v te države, redno spreminjajo. To je predvsem posledica političnih dogodkov (migracijske razmere, vojna v Ukrajini). Zato morajo vsi, ki nameravajo prečkati slovensko-madžarsko mejo, imeti pripravljene ne le potovalne dokumente, temveč morajo pričakovati tudi zamude.

Kupite e-vinjeto in prijetno potovanje, Slovenija!