Omejitev alkohola

POSTOPEK PRIJAVE

Omejitev alkohola v krvi v Sloveniji - pregled vseh podrobnosti

Vsako leto v Slovenijo pripotujejo številni evropski dopustniki z avtomobili. Ta majhna evropska država je blizu številnih drugih držav, zato je Slovenija zlahka dostopna z avtomobilom.

Vendar se je treba zavedati, da pri vožnji v tujini pogosto veljajo drugačna prometna pravila. Razlike so na primer v omejitvah hitrosti ali dovoljenih količinah alkohola. Zato se vnaprej pozanimajte o vseh cestnoprometnih predpisih.

Omejitve alkohola v krvi: Koliko alkohola lahko popijete, ko vozite v Sloveniji?

V Sloveniji je omejitev alkohola v krvi 0,5 promila.

Ničelna stopnja alkoholiziranosti za voznike začetnike

Vendar obstajajo izjeme za poklicne voznike in voznike začetnike (mlajše od 21 let ali z manj kot dvema letoma vozniških izkušenj). Ti vozniki so kazensko odgovorni za vse, kar presega ničelno stopnjo alkohola. V tem primeru ni primerno spiti niti pol kozarca vina, saj lahko že to samo preseže veljavno mejo.

Zato je bolje, da se že na začetku izognete morebitnim težavam s policijo in ste pozorni na to, koliko popijete. Poklicni vozniki in vozniki začetniki se morajo med vožnjo vzdržati vseh alkoholnih pijač, saj je zanje alkohol popolnoma prepovedan.

POSTOPEK PRIJAVE

Globe: Kakšne globe ali sankcije vas lahko doletijo?

V Sloveniji lahko za neupoštevanje predpisov o omejitvah alkohola v krvi prejmete visoke globe. Iz uradnega seznama glob je razvidno, da se lahko za prekrške, če presežete dovoljeno mejo alkohola in vas zalotijo pri vožnji pod vplivom alkohola, izrečejo kazni v višini od 300 do 1.200 EUR. Presenetljivo je, da se tudi globa, če nimate veljavne vinjete, začne pri 300 EUR.

Od katerega trenutka vam bo prepovedana nadaljnja vožnja?

Če je v krvi 1,1 promila alkohola ali več, se lahko zgodi, da vam bo vožnja popolnoma prepovedana, potniki pa bodo morali zapustiti svoja vozila. To lahko vaše počitnice hitro spremeni v katastrofo, zato se prepričajte, da upoštevate veljavno omejitev alkohola v krvi v Sloveniji.

Posledice: Ali bodo kršitve uveljavljene v domovini?

Kot vse države EU ima tudi Slovenija s sosednjimi državami sklenjen sporazum o izvršbi. Zato se lahko globe izterjajo tudi po vrnitvi v domovino.

Obstaja tako imenovana meja de minimis, ki znaša 70 EUR. Ker pa se vožnja pod vplivom alkohola vedno kaznuje z globo najmanj 300 EUR, bo globa vedno izterjana.

Ali to velja tudi za domovino, če vam je v Sloveniji prepovedana vožnja?

Če vam je prepovedana vožnja v Sloveniji, lahko še vedno vozite v svoji domovini, saj se tam prepoved ne izvaja. Tako vaše vozniško dovoljenje po vrnitvi domov ni ogroženo.

Nemški ADAC ponuja praktični vodnik z dodatnimi informacijami o Sloveniji, v katerem so pojasnjene podrobnosti o temah, kot so cestnine, avtoceste in hitre ceste.

POGOSTA VPRAŠANJA

Kakšna je omejitev alkohola v krvi v Sloveniji?

V Sloveniji so pravila o vožnji pod vplivom alkohola jasno opredeljena. Vsakdo, ki vozi po slovenskih cestah, sme imeti v krvi največ 0,5 promila alkohola.

 

Kakšna je omejitev alkohola v krvi za voznike začetnike?

Vozniki začetniki med vožnjo v Sloveniji ne smejo piti alkohola. Zanje velja ničelna stopnja alkoholiziranosti.

 

Ali moram plačati globo, ki sem jo prejel v Sloveniji, ko se vrnem domov?

Med vsemi državami EU in Slovenijo je sklenjen sporazum o izvršbi. Globe, ki so višje od 70 evrov, je zato treba plačati, tudi če ste se že vrnili v domovino.

 

Kupite e-vinjeto in prijetno potovanje, Slovenija!