Prometni predpisi

POSTOPEK PRIJAVE

Slovenski prometni predpisi: Na kaj morate biti pozorni?

Slovenija je zelo priljubljena med evropskimi počitnikarji, saj je pogosto oddaljena le nekaj ur vožnje z avtodomom ali avtomobilom. Vendar je pomembno, da ste pozorni na prometne predpise v Sloveniji, da se vaše potovanje ne bi spremenilo v polomijo.

Od lokalnih omejitev hitrosti do glob in prepovedi vožnje za tovornjake - obstaja veliko posebnosti, ki jih morajo vsi udeleženci v prometu poznati vnaprej. Vse informacije najdete v tem članku.

Hitrost: omejitve hitrosti v Sloveniji

V Sloveniji je hitrost omejena na vseh cestah, tudi na avtocestah. Če potujete iz tujine z avtomobilom ali avtodomom, upoštevajte lokalne omejitve hitrosti. Omejitev hitrosti je vedno odvisna od vrste ceste in razreda vozila, navedenega v prometnem dovoljenju.

 

Omejitev hitrosti v Sloveniji

Naslednje omejitve veljajo za običajne osebne avtomobile ali najete avtomobile ter za motorna kolesa:

  • V naseljih: največ 50 km/h

  • Izven naselja: največ 90 km/h

  • Izven naselja: največ 90 km/h

  • Hitre ceste: največ 110 km/h

  • Avtoceste: največ 130 km/h

POSTOPEK PRIJAVE

 

Predpisi o kilometrih na uro za težka motorna vozila

Največja dovoljena hitrost za kombinacijo avtomobila in prikolice je 80 km/h, odvisno od njune mase. Enako velja za težke avtodome med 3,5 t in 7 t, ki prav tako lahko vozijo z največ 80 km/h.

Če ste v dvomih, se torej vnaprej pozanimajte o podrobnih predpisih o omejitvi hitrosti v Sloveniji (povezava).

Ujeti z radarjem za merjenje hitrosti v Sloveniji: Kaj sledi?

Vsi vozniki osebnih avtomobilov morajo na slovenskih cestah upoštevati ustrezno omejitev hitrosti. Če prekoračite dovoljeno hitrost za 20 km/h, se kazen začne pri 80 evrih.

Za hitrost, ki je za 50 km/h višja od dovoljene, lahko dobite globo celo v višini 500 evrov in več. Slovenski prometni predpisi so torej v teh primerih razmeroma strogi.

Sporazum o izvršbi med Slovenijo in drugimi državami EU

Slovenija ima z vsemi drugimi državami EU sklenjen sporazum o izvršbi. Velja omejitev de minimis, ki pa znaša 70 EUR na kršitev.

Vsaka kršitev prekoračitve hitrosti stane 80 evrov ali več, zato je izvršbo vedno mogoče pričakovati. Tudi če ste se vrnili v domovino, bo slovensko obvestilo o globi čez nekaj tednov končalo v vašem poštnem nabiralniku.

Vse, kar morate vedeti, če v Sloveniji prejmete globo za prekoračitev hitrosti, najdete tukaj.

 

Mejna vrednost alkohola v krvi: koliko lahko popijete?

Na splošno je v Sloveniji dovoljena količina alkohola v krvi 0,5 promila, vendar obstajajo izjeme za voznike začetnike in poklicne voznike, ki morajo upoštevati ničelno stopnjo alkohola.

V skupino voznikov začetnikov spadajo osebe, stare do 21 let, ali tisti, ki imajo manj kot dve leti vozniških izkušenj. V teh primerih se torej vzdržite vsakršnega pitja, če veste, da boste upravljali vozilo.

 

Globe za kršitve, povezane z alkoholom

Slovenski seznam glob predvideva stroge kazni, če ne upoštevate veljavnih omejitev. Grozi vam globa v višini od 300 do 1200 evrov, ki se v vsakem primeru tudi izvršuje.

 

Brez omejitve pravila de minimis za kršitve, povezane z alkoholom

Prej omenjena meja de minimis v višini 70 evrov ne velja, velja pa sporazum o izvršbi z drugimi državami EU. Vendar pa vaše vozniško dovoljenje po vrnitvi domov ni ogroženo, saj bi prepoved vožnje zaradi alkohola veljala le v Sloveniji.

Kljub temu pa to ne sme biti vabilo, da se po zabavni noči v klubu usedete za volan. Nesreča lahko hitro konča vaše počitnice in ima dalgoročne posledice. Zato je nujno, da se držite veljavnih mejnih vrednosti alkohola v Sloveniji.

 

Prepoved vožnje za tovornjake

V Sloveniji velja prepoved vožnje za tovorna vozila, ki velja na določenih relacijah ob določenem času. To velja za tovorna vozila ali posebne prevoznike, ki tehtajo več kot 7,5 tone. Na relacijah G1-6 (Jelšane - Postojna) in G1-7 (Starod - Kozina) ta vozila ne smejo voziti ob nedeljah in praznikih med 8.00 in 21.00.

 

Prepoved vožnje tovornih vozil med počitnicami

V poletni in počitniški sezoni so dodane dodatne omejitve, da se razbremenijo ceste v tem času. Tako na primer tovorna vozila ob sobotah med 8.00 in 13.00 ne smejo voziti po zgoraj omenjenih poteh.

 

Posebni predpisi med Ljubljano in Hrvaško

Še strožji časi veljajo za poti Ljubljana - Koper - meja s Hrvaško in Postojna - Reka, ki morajo ostati brez tovornih vozil ob sobotah med 06:00 in 16:00 ter ob nedeljah in praznikih med 08:00 in 24:00. Alternativne poti so avtoceste A1, A2, A4 in A5, ki nimajo omejitev za tovornjake.

 

Izjeme za mednarodne prevoze s tovornjaki

Še vedno obstajajo nekatere regionalne izjeme in omilitev predpisov za olajšanje mednarodnega prometa s sosednjima državama Italijo in Hrvaško. Tovornjaki v mednarodnem prometu lahko pogosto vozijo vse dni, da se zagotovi hiter prevoz pomembnega blaga. Zato se o prepovedi vožnje za tovorna vozila v Sloveniji obvezno predhodno pozanimajte.

 

Posebni prometni predpisi v Sloveniji

Cestnine na hitrih cestah in avtocestah

V Sloveniji velja cestnina za osebna vozila tudi na avtocestah in hitrih cestah, zato se o tej temi pozanimajte vnaprej in po potrebi pravočasno kupite e-vinjeto za Slovenijo. Za tovorna vozila je potrebna dodatna registracija in cestninska škatla DarsGo (naknadno ali vnaprejšnje plačilo), da se lahko zaračuna cestnina glede na prevoženo razdaljo.

 

Mobilni telefon za volanom

Tudi v Sloveniji med vožnjo ne smete govoriti po mobilnem telefonu. Kršitve tega zakona se kaznujejo z denarno kaznijo 120 evrov in se izvajajo na mednarodni ravni.

Kaj se zgodi v primeru kršitve parkiranja?

Kršitev parkiranja v Sloveniji lahko stane 40 evrov ali več, odvisno od teže kršitve. Vendar tega ni mogoče vedno uveljavljati na mednarodni ravni, če ostane pod mejo de minimis, ki znaša 70 evrov.

Kupite e-vinjeto in prijetno potovanje, Slovenija!