Omejitev hitrosti

POSTOPEK PRIJAVE

Vožnja v Sloveniji: Kakšna je omejitev hitrosti?

Pri vožnji v drugih državah se od udeleženca v prometu pričakuje, da bo upošteval tam veljavne predpise. To velja tudi za omejitev hitrosti v Sloveniji. Za neupoštevanje so predpisane globe.

Ali ima Slovenija omejitev hitrosti? Kakšna je omejitev hitrosti na slovenskih avtocestah? Kakšna sankcija čaka potnike in voznike motornih vozil v skladu s seznamom glob? Vse odgovore in še več si preberite v tem članku.

 

Omejitve hitrosti v Sloveniji: kako hitro lahko vozite z avtomobilom?

V naseljih

Če prometni znaki ob cesti ne določajo drugače, veljajo splošni prometni predpisi.

V Sloveniji je najvišja dovoljena hitrost v naselju 50 km/h. Ti predpisi veljajo za vsa vozila.

Omejitve hitrosti v Sloveniji: Izven mest

Omejitve hitrosti v Sloveniji so odvisne tudi od vrste vozila, ki ga vozite, in vrste ceste. Če na primer vozite po podeželskih cestah, je najvišja dovoljena hitrost za motorna kolesa in osebna vozila 90 km/h.

To pravilo velja tudi za vse, ki potujejo z avtodomom, težkim do 3,5 tone, in za bočne prikolice. Vozila, ki tehtajo več kot 3,5 tone, lahko na slovenskih cestah vozijo le do 80 km/h.

POSTOPEK PRIJAVE

 

Hitre ceste: Kako hitro lahko vozite v Sloveniji?

Omejitev hitrosti na slovenskih hitrih cestah je 110 km/h za vozila brez priklopnikov in avtodome do 3,5 tone.

Če vlečete prikolico (avtodom), se dovoljena hitrost zmanjša na 100 km/h. Za vozila, ki tehtajo več kot 3,5 tone, je najvišja dovoljena hitrost na hitrih cestah 80 km/h.

 

Kolikšna je najvišja dovoljena hitrost na avtocestah v Sloveniji?

Najvišja dovoljena hitrost na slovenskih avtocestah je 130 km/h za vozila brez priklopnikov (avtomobili in motorna kolesa), ki ne presegajo 3,5 tone.

Za vozila s prikolicami je najvišja hitrost omejena na 100 km/h. Motorna vozila, ki tehtajo več kot 3,5 tone, lahko na avtocesti vozijo največ 80 km/h.

 

Kako hitro lahko vozite ponoči v Sloveniji?

Dovoljena hitrost ponoči se ne razlikuje od omejitve podnevi. Kljub temu poskrbite, da so vaši žarometi vedno prižgani, ne glede na čas dneva. Kršitev tega zakona se kaznuje z visoko denarno kaznijo.

 

Koliko stane prekoračitev hitrosti v Sloveniji?

V skladu z uradno tabelo kazni je kazen za prekoračitev hitrosti a odvisna od tega, za koliko km/h ste prekoračili dovoljeno hitrost. Manjše kršitve se običajno kaznujejo z globo od 50 do 250 evrov.

Za hujše kršitve, kot je prekomerna prekoračitev hitrosti, pa lahko globe znašajo od 500 do 1500 evrov.

Če ste na primer vozili 20 km/h prehitro, boste morali plačati 80 evrov. Če pa vas ujamejo pri prehitri vožnji s 50 km/h ali več, boste morali plačati najmanj 500 evrov globe.

V najslabšem primeru vam lahko odvzamejo vozniško dovoljenje za največ tri mesece. Vozniki morajo pričakovati tudi dodatne stroške, kot so sodni stroški ali stroški postopka.

 

Ali se v Sloveniji uporabljajo radarji za merjenje hitrosti?

Zaradi sporazuma EU ste lahko za prekrške kaznovani tudi po vrnitvi v domovino. To običajno velja za globe za prekoračitev hitrosti, ki znašajo 70 evrov ali več.

 

Kaj se zgodi, če vas v Sloveniji ujame radar za merjenje hitrosti?

Prekrške prekoračitve hitrosti v Sloveniji policija ujame z radarji za merjenje hitrosti ali z mobilnim merjenjem hitrosti.

Po vsej državi je več stalno nameščenih radarjev. Veliko teh lokacij je na mejah ali na starih cestninskih postajah.

Kaj je treba upoštevati pri vožnji z avtomobilom v Sloveniji?

  • Dokumenti: vedno imejte pri sebi veljavno vozniško dovoljenje, dokazilo o zavarovanju in prometni dokument.
  • Koliko stane kršitev parkiranja v Sloveniji? Vedno bodite pozorni na to, kje parkirate svoje vozilo! Kršitve parkiranja se kaznujejo z globo najmanj 40 evrov.
  • Vožnja skozi rdečo luč: najbolje je, da se na semaforju ustavite, ko ta zasveti rumeno! V nasprotnem primeru bo kazen za to znašala približno 300 evrov.
  • Mobilni telefon za volanom: nikoli ne uporabljajte mobilnega telefona med vožnjo! Kršitev se lahko kaznuje z globo 120 evrov.
  • Zimske pnevmatike: v letnem obdobju od 15. novembra do 15. marca mora biti vozilo opremljeno z zimskimi pnevmatikami. Celoletne pnevmatike so dovoljene, če je profil najmanj 3 milimetre globok.

 

POGOSTA VPRAŠANJA

 

Ali so v Sloveniji omejitve hitrosti?

V Sloveniji obstajajo posebna pravila za različne vrste cest glede hitrosti, s katero lahko vozilo vozi. Omejitev hitrosti je 130 km/h in velja za avtoceste.

 

Kakšna je omejitev hitrosti na slovenskih avtocestah?

V Sloveniji je najvišja dovoljena hitrost 130 km/h. To velja za avtoceste v državi. Na hitri cesti lahko vozite največ 110 km/h. Na podeželskih cestah je omejitev 90 km/h.

 

Kako visoka je globa, če v Sloveniji nimate vinjete?

Če vas ujamejo pri vožnji po cestninski cesti v Sloveniji brez veljavne vinjete, lahko kazen znaša do 300 evrov.

Višina globe je odvisna od tega, koliko časa ste vozili brez veljavne vinjete. Če je bilo to manj kot 24 ur, znaša globa najmanj 40 evrov. Če je trajalo več kot 24 ur, znaša globa najmanj 70 evrov.

Kupite e-vinjeto in prijetno potovanje, Slovenija!