Radar za merjenje hitrosti v Sloveniji

POSTOPEK PRIJAVE

Ujeti z radarjem za merjenje hitrosti v Sloveniji

Preden se odločite za vožnjo avtomobila v Sloveniji - ali kjer koli v tujini - se seznanite z lokalnimi prometnimi predpisi in jih upoštevajte. Kršitev prometnih predpisov in omejitev hitrosti v Evropski uniji lahko povzroči visoke globe.

Kakšna je na primer najvišja dovoljena hitrost v Sloveniji? Kakšne so globe in kazni, če vas je na počitnicah ujel radar za merjenje hitrosti? Ali lahko globo plačate prek spleta ali jo morate plačati po pošti? V naslednjem članku so zbrane vse informacije o teh vprašanjih.

Ujeti z radarjem v Sloveniji - Kako visoke so globe za prekoračitev hitrosti?

Kršitev cestnoprometnih predpisov v Sloveniji je lahko draga. Če ste bili v Sloveniji ujeti pri prekoračitvi hitrosti, je globa odvisna od tega, koliko ste prekoračili dovoljeno hitrost.

Preseganje hitrosti v Sloveniji

Če ste na primer prekoračili dovoljeno hitrost za 20 km/h, znaša najnižja globa 80 evrov. Če pa vas ujamejo pri hitrosti 50 km/h nad omejitvijo, vas čaka kazen v višini najmanj 500 evrov. Natančna višina globe je odvisna od konkretne kršitve hitrosti.

Kazni in globe v Sloveniji: Kakšne so posledice v domovini?

Morda mislite, da vas doma ne morejo kaznovati, če vas pristojni organ v Sloveniji pozove k plačilu zaradi prekoračitve hitrosti. Vendar se kršitve prometnih predpisov v Sloveniji preganjajo tudi v drugih državah EU.

Če meja po seznamu glob presega 70 evrov, se lahko izterjajo slovenske globe. To temelji na sporazumu o izvršbi med vsemi državami EU.

Zato ne bodite presenečeni, če bo zaradi sporazuma o izvršbi v vaš poštni nabiralnik prišlo obvestilo o slovenski globi!

POSTOPEK PRIJAVE

 

Kaj lahko storite v zvezi z obvestilom o globi iz tujine

Če se ne strinjate s stroški, navedenimi v obvestilu o globi, se lahko na globo pritožite. V tem primeru se posvetujte z odvetnikom. Tako boste izvedeli, kakšne so vaše možnosti za uspeh in ali obstajajo kakšni posebni vidiki, ki jih je treba upoštevati v zvezi s prekrški v Sloveniji.

Kako se izogniti globi v Sloveniji - Omejitve hitrosti

Če se želite izogniti globi zaradi prekoračitve hitrosti v Sloveniji, morate poznati omejitve hitrosti na določenem območju.

Omejitev hitrosti na cestah v mestih je 50 km/h, zunaj mest pa 90 km/h. Ta prometna pravila veljajo ne glede na vrsto vozila.

Druga prometna pravila

Vozniki avtomobilov in motornih koles lahko na hitrih cestah vozijo le s hitrostjo 110 km/h. Če vaše vozilo tehta 3,5 tone ali manj, je omejitev hitrosti 100 km/h. Če tehta več kot 3,5 tone, je omejitev hitrosti 80 km/h. Za motorna kolesa in avtomobile velja na slovenskih avtocestah omejitev 130 km/h, za kombinacijo avtomobila in priklopnika, ki tehta do 3,5 tone, velja omejitev 100 km/h, za težja vozila pa omejitev 80 km/h.

 

POGOSTA VPRAŠANJA: Kaj je še treba upoštevati na avtocesti v Sloveniji?

Kaj velja za vožnjo pod vplivom alkohola?

V Sloveniji je vožnja vozila z več kot 0,5 promila alkohola v krvi kršitev zakona. Za voznike začetnike je določena tudi posebna omejitev glede alkohola. Ta velja za tiste, ki imajo vozniško dovoljenje manj kot dve leti, in voznike, mlajše od 21 let. Za voznike začetnike je vožnja pod vplivom alkohola na splošno prepovedana.

 

Kaj moram vedeti o cestnini v Sloveniji?

V Sloveniji se v skladu s cestnoprometnimi predpisi cestnina zaračunava na avtocestah in hitrih cestah, zato priporočamo, da imate pri sebi veljavno vinjeto za primer nadzora. Za osebna vozila, ki so lažja od 3,5 tone, voznik plača cestnino z vinjeto. Od posodobitve leta 2016 je to elektronska vinjeta, ki jo lahko turisti kupijo prek spleta ali na izbranih lokacijah.

 

Kaj pomeni prepoved vožnje za tovorna vozila v Sloveniji?

Vozniki tovornih vozil morajo upoštevati prepoved vožnje ob nedeljah in praznikih. Ta predpis velja za vozila, ki tehtajo 7,5 tone ali več. Prepoved vožnje velja od 8.00 do 21.00 in jo je treba upoštevati na cestah, ki so navedene v tranzitnem območju, ne glede na smer vožnje.

 

Kupite e-vinjeto in prijetno potovanje, Slovenija!