Prepoved za vožnjo s tovornjakom

POSTOPEK PRIJAVE

Traffic Jams in Slovenia

Prepoved vožnje za tovornjake v Sloveniji

Prepovedi vožnje za tovornjake so pogoste v številnih državah, tudi v Sloveniji. Slovenija je pomembna tranzitna država, ki povezuje Balkan s severnimi regijami Evrope.

Vendar pa tako kot v številnih drugih evropskih državah tudi tu veljajo določeni časi, ko velja prepoved vožnje za tovorna vozila. Zato se morate o vseh veljavnih predpisih pozanimati vnaprej.

 

 

Prepoved vožnje tovornih vozil v Sloveniji: kakšna so splošna pravila?

Na splošno velja prepoved vožnje za tovorna vozila in kombinacije vozil, katerih skupna masa presega 7,5 tone, na določenih poteh ob vseh nedeljah in praznikih. To velja za priljubljeni cesti G1-6 (Jelšane-Postojna) in G1-7 (Starod-Kozine) med 8. in 21. uro. Prepoved vožnje za tovorna vozila velja v obe smeri in jo je treba upoštevati že na začetku načrtovanja poti

POSTOPEK PRIJAVE

Prepoved vožnje na določenih poteh nad 7,5 t

V poletnih mesecih veljajo dodatne omejitve, ki lahko še dodatno otežijo vožnjo ob koncih tedna. Med koncem junija in začetkom septembra velja tudi prepoved vožnje. Velja za tovornjake in vozila, kot so posebni prevozi, nad 7,5 t na določenih odsekih ob sobotah od 8.00 do 13.00.

Vlada v Ljubljani upa, da bo s to prepovedjo zmanjšala zastoje na cestah, zlasti v času turistične sezone. Alternativa za tranzitni promet so avtoceste A1, A2, A4 in A5, na katerih tovornjaki niso prepovedani v nobenem trenutku.

Ne glede na to, ali imate cestninsko škatlo ali veljavno e-vinjeto za Slovenijo, morate upoštevati pravila o prepovedi vožnje.

Izjeme za odseke ob nedeljah in praznikih

Vendar pa obstajajo izjeme za nekatere odseke, ki lahko odstopajo od zgoraj navedenih pravil. Strožja pravila veljajo na relacijah Ljubljana - Koper - meja s Hrvaško in Postojna - Reka:

  • Sobote: med 6.00 in 16.00 uro ni vožnje.
  • Nedelje in prazniki: vožnja ni mogoča med 8:00 in 24:00 uro.

Vendar je promet med Italijo in Hrvaško manj omejen. Tovornjaki in vozila, ki prihajajo iz Italije in pripeljejo blago v Slovenijo, lahko vozijo ob nedeljah. Enako velja za vožnjo na Hrvaško in iz nje.

Druga izjema velja v težkih vremenskih razmerah. Na primer, če na poti močno piha veter. Vendar pa v teh primerih veljajo posebna pravila, o katerih se vnaprej obvesti s prometnimi znaki ali prek medijev. Te informacije praviloma niso zagotovljene, saj se vreme lahko hitro spremeni.

Cestnine in omejitve hitrosti v Sloveniji

Cestnine so v Sloveniji obvezne, zato je dobro, da se nanje pripravite vnaprej. Kot voznik avtomobila morate v Sloveniji kupiti vinjeto, ki zagotavlja nemoteno potovanje po vseh avtocestah in hitrih cestah.

Prav tako bodite pozorni na omejitve hitrosti v Sloveniji, saj se najvišja dovoljena hitrost v Sloveniji v številnih primerih razlikuje od vaše domače države. Če sledite povezavam, boste našli več koristnih informacij in nasvetov o vožnji z osebnim avtomobilom ali tovornjakom v Sloveniji.

 

 

Kupite e-vinjeto in prijetno potovanje, Slovenija!