Cestnina za avtodome

POSTOPEK PRIJAVE

Cestnina za avtodome v Sloveniji - kaj je treba upoštevati?

Za potovanje z avtomobilom, motornim kolesom ali avtodomom v Sloveniji potrebujete vinjeto. Večina avtocest in hitrih cest v državi je plačljiva. Vendar cestnina v Sloveniji ni enaka za vse vrste vozil.

To v glavnem velja za počitnikarje, ki v Sloveniji potujejo z avtodomom. Čeprav vsi avtodomi v Sloveniji niso enako kategorizirani.

Preden se odpravite na potovanje z avtodomom po Sloveniji, preverite, kateri predpisi veljajo za avtodome na slovenskih cestah.

Cestnina v Sloveniji: avtodom nad 3,5 t

Cestnina v Sloveniji je obvezna za vsa vozila, vendar vrsta cestnine ni enaka za vsa vozila. Glede na težo in višino tudi niso vsi avtodomi v Sloveniji kategorizirani enako.

Za vsa vozila, ki tehtajo več kot 3,5 tone, se zaračunava cestnina, ki je odvisna od trase. To velja tudi za avtodome. S transponderjem DarsGo lahko samodejno plačate cestnino, če vaš avtodom tehta več kot 3,5 tone.

Podrobneje vam bomo pojasnili, kako v Sloveniji delujejo različni stroški cestnine. Tako bo vaše potovanje po Sloveniji z avtodomom lažje in cenejše. Najprej moramo na kratko predstaviti sistem cestninjenja v Sloveniji.

Cestnine v Sloveniji – pregled

Če vozite vozilo v Sloveniji, morate vedno upoštevati naslednje: vinjeta je v Sloveniji obvezna na avtocestah in številnih cestah, ki vodijo na avtoceste.

Katera vozila morajo plačati cestnino v Sloveniji, je odvisno od več dejavnikov. Trije najpomembnejši so:

  • teža vozila
  • emisijski razred EURO
  • prevožena razdalja


 

POSTOPEK PRIJAVE

 

 

Za katera vozila je vinjeta obvezna v Sloveniji?

Klasifikacija vozil za vozila do 3,5 tone v Sloveniji razlikuje naslednje kategorije:

Kategorija Vozila
Razred 1
  • Motorcycles
Razred 2A
  • Motorna vozila s skupno maso do 3,5 t GVW in dolžino do 1,3 m na sprednji osi;
  • avtodomi s skupno maso do 3,5 t GVW
Razred 2B
  • Motorna vozila s skupno maso do 3,5 t GVW in dolžino nad 1,3 m pri sprednji osi

 

Kratica GVW pomeni skupno maso vozila. Vendar je treba upoštevati tudi višino na sprednji osi.

Avtodomi do 3,5 t spadajo v isto kategorijo kot avtomobili in motorna kolesa. Zato so vinjete za te avtodome obvezne.

OPOMBA: Poskrbeti morate tudi za opremo za kampiranje, ki je pritrjena na avtodom. Preden se odločite, kako plačati cestnino v Sloveniji, se prepričajte, da vaš avtodom izpolnjuje vse pogoje razreda 2A.

Cestnina za avtodome v Sloveniji, odvisna od poti

Ne glede na skupno višino se cestnina za avtodome plačuje za vozila, ki tehtajo več kot 3,5 tone. Če je vaš avtodom težji od 3,5 tone, je cestnina odvisna od trase.

To pomeni, da za avtodome te kategorije ni potrebna vinjeta. Cestnina se samodejno izračuna na podlagi dolžine poti.

Posebni predpisi za avtodome v Sloveniji

Poleg klasifikacije vozil, ki velja v večini evropskih držav, imamo v Sloveniji posebne predpise za osebna vozila, bočne prikolice in avtodome. Za motorna vozila, višja od 1,3 metra na sprednji osi, je treba plačati višjo cestnino.

Enako velja za vozila s prikolico. Vendar pa za prikolico ni posebne cestnine. Avtodomi do 3,5 tone spadajo v isti razred kot osebna vozila, ne glede na njihovo višino (2A).

Zahteva za transponder za avtodome

Za avtodome, ki tehtajo več kot 3,5 tone, v Sloveniji velja tako imenovana obveznost transponderja. Ti transponderji so naprave, ki izračunavajo skupno prevoženo razdaljo.

Na podlagi izmerjene razdalje se nato izračuna cestnina, ne da bi se moral voznik avtodoma ustaviti na cestninski postaji in jo plačati. Izračun se opravi samodejno prek radijske zveze. Ti transponderji za Slovenijo se imenujejo DarsGo. Transponderji so v Sloveniji obvezni za avtodome nad 3,5 t od 1. aprila 2018.

DarsGo - Kaj je to?

Transponder DarsGo je radijska komunikacijska naprava. Namesti se v avtodom na notranjo stran vetrobranskega stekla in deluje podobno kot GO Box, ki se uporablja v Avstriji.

Transponder je mogoče registrirati na servisnih postajah slovenske avtocestne družbe DARS. Registracija pa je mogoča tudi prek spleta.

Zaključek

Cestnina je za avtodome v Sloveniji obvezna. Ali boste cestnino plačali z vinjeto ali s transponderjem, je odvisno od teže avtodoma.

Kršitev obvezne cestnine v Sloveniji je lahko draga. Slovenska policija ima pravico, da te globe takoj izterja na kraju samem. Če globo plačate takoj, je njena višina za polovico nižja. Ne pozabite, da je plačilo cestnine vnaprej vedno cenejše od globe za kršitev cestninskih predpisov.

Turisti, ki potujejo v Slovenijo z avtodomom, naj se zato pred potovanjem pozanimajo, v katero klasifikacijo spada njihov avtodom in sprejmejo ustrezne previdnostne ukrepe.

 

Kupite e-vinjeto in prijetno potovanje, Slovenija!