E61 v Sloveniji

POSTOPEK PRIJAVE

Evropska pot 61 v Sloveniji

Po Evropi trenutno vodi skupno 250 cest, ki zagotavljajo pomembne povezave med posameznimi državami.

Ena od tako imenovanih evropskih poti je E61 v Sloveniji. Ogledali si bomo njeno pot in pojasnili, ali velja za slovensko cestninsko cesto.

E61 Slovenija - podroben zemljevid in pot

Ob pogledu na zemljevid je jasno, da pot E61 vodi od ene državne meje do druge (v smeri sever-jug). Razdeljena je na več avtocestnih odsekov in poteka ne le mimo glavnega mesta Ljubljane, temveč tudi mimo številnih drugih slovenskih mest.

Skozi katere države razen Slovenije vodi Evropska pot 61?

Evropska pot 61 se začne v mestu Villach v Avstriji. Po Sloveniji se cesta nadaljuje v Italijo in na Hrvaško. Tako pot E61 poteka skozi štiri različne države.

Kako dolg je odsek Evropske poti 61 v Sloveniji?

Skupna dolžina evropske poti je 270 kilometrov. Če si ogledate posamezne odseke E61, boste videli, da jih je približno 170 kilometrov v Sloveniji.

Skozi katera slovenska mesta poteka Evropska pot 61?

Avstrijsko-slovenska meja je začetna točka poti E61 v Sloveniji. Natančno gledano se cesta začne pri Hrušici in se nadaljuje skozi Naklo in Kranjsko do Ljubljane. Cesta se nato nadaljuje do občine Divača in skupaj s potjo E70 vodi do slovensko-italijanske meje (Fernetti).

Odsek za tem ni več na slovenskih, temveč na italijanskih tleh. Po mejnem prehodu Fernetti cesta doseže vas Opčine pri Trstu, nato pa po cesti Statale 14 pride do Bazovice in Trsta. Nadaljuje se čez istrski polotok proti jugovzhodu in se konča v kraju Pesek (Pesek di Grozzana) pri italijansko-slovenski meji.

Zadnji del povezave vodi skozi Kozino in Starod ter nato doseže enega od mejnih prehodov s Slovenijo na Hrvaško (D8 slovensko-hrvaška meja).

Ali je pot E61 avtocesta?

E61 kot evropska pot ne velja za klasično avtocesto. V Sloveniji pa cesta poteka po treh avtocestnih odsekih. To so avtoceste A2, A1 in A3.

Ali je pot E61 v Sloveniji plačljiva?

E61 je ena od cestninskih cest v Sloveniji. To pomeni, da morate vedeti kje kupiti vinjeto za Slovenijo in prav tako tudi za katere ceste je treba plačati cestnino.

Kupite e-vinjeto in prijetno potovanje, Slovenija!